Açıklama
“Masallar, binlerce yıllık anlatı imbiğinden damıtılmış bilgeliği ihtiva eden kadim rehberlerdir; içimizdeki ve dışımızdaki şeytanlara, ejderhalara, karanlık ormanlara, uçsuz bucaksız topraklara karşı içgüdüsel olarak hayatta kalalım, büyüyelim ve bütünleşelim diye yol gösterirler.” — Jon Kabat-Zinn, Neredeysen Orada Ol
Hikâye anlatıcılığı dünyanın en eski sanatlarından biri; çok eski zamanlarda ateşin başına toplanıp o günkü av hikâyesini anlatan ya da baharın bereketiyle gelmesi için ritüeller yapan atalarımızdan bize kalan miras. Gündelik hayatımızda kendimizi ifade etmek veya iletişim kurmak istediğimiz her an bu mirasın gücüne başvuruyoruz. Peki hikâye anlatıcılığı bu eşsiz gücünü nereden alıyor? Neden hikâye anlatıcılığı insanlık için bu kadar vazgeçilmez? Bu eğitimle bir yandan bu soruların cevaplarının peşine düşerken, bir yandan da işin mutfağına geçerek bir anlatıcının çalışma adımlarını hep birlikte kavrayacağız.
• Hayal gücünü uyandırmak
• Doğaçlama çalışmaları
• Anlatının özü: İmge
• Boşluktaki resimler
• Kutsal üçgen: Anlatıcı-Dinleyici-Hikâye
• Sözlü gelenek ürünlerine bakış
• Anlatıcının adımları
• Bir masalı anlatmak
eğitmen
Roza Erdem, 2001 yılında Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Sahne Sanatları Tiyatro Bölümü Oyunculuk Ana Sanat Dalı’ndan mezun oldu. Aynı yıl mezun olduğu bölümde araştırma görevlisi, Tiyatro Anadolu’da oyuncu olarak çalışmaya başladı. Türkiye’nin ilk profesyonel üniversite tiyatro topluluğu olan Tiyatro Anadolu kadrosunda yer aldığı 2001-2005 yılları arasında pek çok klasik ve çağdaş eserde rol aldı.
Kurucu ekibinde yer aldığı bağımsız çağdaş gösteri sanatları mekânı garajistanbul’da 2006-2009 yılları arasında sanat yönetmeni asistanı, proje asistanı, program koordinatörü ve oyuncu olarak çalıştı. 2009 yılında Tiyatro Eleştirmenleri Birliği tarafından En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’ne aday gösterildi. Sinema filmleri ve kısa filmlerde rol aldı. Nuray Onuk ile yaptıkları kısa film “Saf Kötülük”, 13. Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali’nde birinci seçildi. Film, Los Angeles 7. Artivist Film Festivali programında yer aldı ve Hrant Dink Vakfı Vicdan Filmleri kapsamında 4. seçildi. 2009-2012 yılları arasında Kadının İnsan Hakları-Yeni Çözümler Derneği’nde çalıştı. Halen derneğin yönetim kurulunda yer almaktadır.
Nazlı Çevik Azazi, Ayşe Senem Donatan ve Şeyda Çevik tarafından kurulan Seiba Uluslararası Hikâye Anlatıcılığı Merkezi’nin Anlatıcının Yolu Uluslararası Sertifika Programının ilk mezunlarından oldu. Hikâye anlatıcılığı yolunda Nazlı Çevik Azazi ve Ayşe Senem Donatan’dan aldığı eğitimlerin yanı sıra, yurt içinden Beyhan Gültaşlar, Erhan Altunay, Tuvana Gülcan, Deniz Erdem, Beyhan Özpar, Sema Demir ve Mirza Metin; yurt dışından Hannah Heckhausen, Suse Weisse, Geeta Ramanujan, Ashley Ramsden, Jessica Wilson, Ragnhild A. Morch ve Sue Hollingsworth ile çalışma fırsatı buldu.
Tarlabaşı Toplum Merkezi gönüllülerinden biri olarak çocuklar için “Masal Zamanı” atölyesini gerçekleştirdi. İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı (İKGV) ile Türkiye’de yaşayan mülteci kadınların kendi ailelerinden dinledikleri masalları derlediği ve öz yaşam hikayelerini yazdığı Komşu Masallar, Mülteci Kadınlardan Masallar kitabını hazırladı ve sanat yönetmenliğini üstlendi. 2018 yılında basılan kitabın, 2019 yılında yapacağı ikinci baskı öncesinde kitapta yer alan masallara toplumsal cinsiyet perspektifinden bakarak yeni bir atölye çalışması ile hep birlikte kendi masallarını yazdılar. “Buluşma Masalı” kitabın yeni baskısına eklendi.
2019 yılında Senem Donatan Mohan’ın koçluğunda çalıştığı “Evvel Zamanla Tanışmak” isimli otobiyografik hikâyesini anlatmaya başladı.
2019 yılında Stella Kassimati ve Sue Holingsworth tarafından Girit’te düzenlenen 3 haftalık “Yoğunlaştırılmış Otobiyografik Hikâye Anlatımı” atölyesine katıldı.
2018 yılı Ekim ayında başladığı Temel Varoluşçu Analiz Eğitimi’ni 2020 Haziran ayında tamamladı.
Masal anlatmayı sevmesinin sebebi küçükken dinlediği masallardır. Kendi çocukluğunun en büyülü ve iyileştirici anları olarak anımsadığı bu anları çoğaltmak için oyunculuk ve hikâye anlatıcılığı eğitiminden aldıklarını hem Seiba Uluslararası Hikâye Anlatıcılığı Merkezi bünyesinde hem de bireysel anlatı ve eğitimlerinde çocuklar ve yetişkinlerle paylaşmaktadır.
kayıt ve ödeme
• Katılım için herhangi bir ön koşul yoktur.
• Kaydınızın gerçekleşmesi için “kayıt ol” butonuyla açılan formu eksiksiz doldurmanız gereklidir.
• Ödemeler kredi/banka kartıyla online olarak veya havale/EFT yoluyla yapılabilir.
• Kredi kartıyla yapılan ödemelerde taksit imkânı vardır.
• Eğitime katılım kontenjanla sınırlıdır.