Generative Design and Robotic Fabrication

1-2 Mayıs 2021, 12.00*-17.00

*Daha önce Rhinoceros-Grasshopper programını hiç kullanmamış olanlar için 1 Mayıs tarihli ilk oturumun başlangıç saati 11.00 olacaktır.

The Back Lab iş birliği ile düzenlenen Generative Design and Robotic Fabrication atölyesinde, Rhino-Grasshopper ve KUKA/prc programları üzerinden parametrik tasarım, robotik üretim ve montaj stratejileri üzerine odaklanılacak. Atölye, Hazal Yılmaz ve Yiğitalp Behram yürütücülüğünde, 1 ve 2 Mayıs tarihlerinde, 12.00-17.00 saatleri arasında Zoom üzerinden gerçekleşecek. Atölye sonunda sertifika da verilecek.

Açıklama

Üretimhane ve The Back Lab iş birliği ile düzenlenen Generative Design and Robotic Fabrication atölyesi, geleneksel inşaat yöntemlerini sorgulayarak mevcut tasarım ve üretim paradigmasını değiştirmeyi hedefliyor.

Geleneksel teknikleri robotik üretim ve hesaplamalı tasarım teknikleri ile yeniden yapılandırmak mümkün müdür? Malzemenin özelliklerini ve üretimin kısıtlamalarını, dijital tasarım ve üretim sürecinde nasıl geliştirebiliriz? Robotik üretim, belirli malzeme dönüşümlerini gerçekleştirmek için tasarlanmış donanım işlemlerini tanımlayarak fiziksel bileşenleri manipüle etmek üzere dijital bir protokol sağlar.

Bu atölye, malzemenin özellikleri ve strüktürel yapısını ele alarak tek bir bileşenin mekansal tekrarına dayalı bir mimari sistemin üretimine odaklanacak. Robotik üretim ile birlikte malzeme kısıtlamalarını yenilikçi inşaat protokollerine göre yapılandırarak, fiziksel dünyanın dijital üretim sistemine dönüşmesini sağlayacak.

Atölye, parametrik tasarım ve robotik üretim olarak iki aşamadan oluşmaktadır:

Aşama 1; Rhino-Grasshopper programını kullanarak parametrik bir model oluşturma.
Aşama 2; Rhino-Grasshopper ve KUKA/prc programlarını kullanarak tasarlanan modelin robotik simülasyonunu oluşturma.

Atölye tamamlandığında katılımcılar; bilgisayar odaklı tasarımın temellerini, üretim için tasarım optimizasyonu stratejilerini, robotik üretim ve montaj stratejilerini, malzeme kısıtlamalarını entegre eden montaj tekniklerini öğrenmiş olacaklar. Aynı zamanda The Back Lab stüdyosu tarafından keşfedilen yeni ve mevcut çözümleri, robotik üretim yolu ile yeniden yapılandıracaklar.

Program Bilgisi:

Atölye gününden önce bilgisayarınıza Rhinoceros, KUKA/prc ve Wasp programlarını yüklemelisiniz. Aşağıdaki adreslerden ücretsiz deneme sürümlerini (Evaluation) indirebilirsiniz.

– Rhino 7: https://www.rhino3d.com/download/
– KUKA/prc: https://www.robotsinarchitecture.org/kuka-prc
– Wasp: https://www.food4rhino.com/app/wasp

Notlar:

– Grasshopper, Rhino 7’nin kendi içinde mevcut. Eğer Rhino’nun daha önceki sürümleri mevcut ise (5.0 veya 4.0) https://www.grasshopper3d.com/page/download-1 adresinden plug-in olarak indirilmesi gerekir.
– KUKA/prc programı Mac bilgisayarlarda çalışmadığı için atölyeye Windows tabanlı bilgisayarlarınızla katılmalısınız.

yürütücüler

Hazal Yılmaz, robotik üretim ve hesaplamalı tasarım konusunda uzmanlaşmış bir iç mimar ve araştırmacıdır. Lisans derecesini İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden İç Mimarlık Bölümü’nde tamamladıktan sonra, IAAC’te (The Institute for Advanced Architecture of Catalonia) Robotik Üretim ve İleri İnşaat Teknikleri alanında yüksek lisans eğitimine devam etmiştir. IAAC/Barselona’da araştırma görevlisi olarak çalıştığı dönemde birçok workshop ve seminerde yer almış, buna ek olarak ‘MetaForm’ projesi ile Reshape (Wearable Design) yarışmasında 3.lük ödülünü almıştır. Şu anda İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde robotik üretim alanında seminer yürütücülüğü yapmakta ve bilgisayar odaklı temel tasarım stüdyosunda yarı zamanlı eğitmen olarak çalışmaktadır. The Back Lab’in kurucu ortaklarından biri olarak farklı ölçeklerde projeler geliştirirken, dijital üretim teknikleri ve 3D printing alanında araştırmalarına devam etmektedir.

Yiğitalp Behram, bilgisayar odaklı tasarım ve üretim süreçlerini birbirine bağlayan, hesaplamalı tasarım, dijital üretim ve görselleştirme konusunda uzmanlaşmış bir mimardır. Lisans derecesini Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde tamamladıktan sonra IAAC’te (The Institute for Advanced Architecture of Catalonia) İleri Mimarlık alanında yüksek lisans eğitimine devam etmiştir. Barselona’da bulunduğu sürede Llum BCN – Festival de las Artes Lumínicas 2019, Barcelona Building Construmat 2020 ve IAAC Exhibition at Barcelona Pavilion by Mies van der Rohe gibi birçok sergi ve festivalde görev almıştır. Akbey Mimarlık’ta tasarım ve görselleştirme odaklı çalıştığı ve Buda Mimarlık’ta yarışmalar ve tasarım çözümleri geliştirerek çalıştığı önceki iş deneyimleri geniş bir yelpazeye sahiptir. Teğet Mimarlık ile Venedik Bienali Türkiye Pavyonu’nun tasarım ve geliştirme çalışmalarına katılmıştır. Barselona’da, IAAC’deki tasarım stüdyosunda Orial Carrasco ve Javier Pena ile birlikte yer almış ve IAAC’deki Global Yaz Okulu’nda robotik üretim ve hesaplamalı tasarım konusunda asistan olarak çalışmıştır. Şu anda The Back Lab’in kurucu ortaklarından biri olarak farklı ölçeklerde projeler geliştirirken, dijital üretim teknikleri ve 3D printing alanında araştırmalarına devam etmektedir.

www.thebacklab.com

kayıt ve ödeme

• Katılım için Windows tabanlı bilgisayarlara program yükleme dışında herhangi bir ön koşul yoktur.
• Kaydınızın gerçekleşmesi için “kayıt ol” butonuyla açılan formu eksiksiz doldurmanız gereklidir.
• Ödemeler kredi/banka kartıyla online olarak veya havale/EFT yoluyla yapılabilir.
• Kredi kartıyla yapılan ödemelerde taksit imkânı vardır.
• Atölyeye katılım kontenjanla sınırlıdır.