Açıklama
Sinema tarihi ve sinema dilini oluşturan ögeler, seyircilerin filmleri yorumlamaları için önemli bir yol haritasıdır. Seyircinin filmlerin dünyasıyla kurduğu ilişki, kahramanın yolculuğu, görsel dünya, yaratılan anlam, yönetmenin bakış açısı ve yaratmak istediği algı, sinemayı seyirci olarak nasıl ele almamız gerektiğine dair bizlere ipucu verir. Tüm bunlardan yola çıkarak bu dört haftalık programda varoluşçuluk kavramına, karakterin hikâyeyle ilişkisine, sinemada akımlara ve sosyal psikolojiyle etkileşimlerine, karakter yapısına, benlik ve aidiyet algısına dair konuşup film okumaları yapacağız.
1. Hafta: Varoluşçuluk ve Karakterin Hikâyeyle İlişkisi
Varoluşçuluk kavramının sinemada ele alınış biçimi üzerine konuşulacak. Karakterin hikâyeyle kurduğu ilişkiden, karakterin perdedeki konumundan, sinemadaki imgenin izleyici tarafında nasıl okunduğundan ve gelenekselin ötesinde bakış açıları geliştirmekten, queer okumalardan bahsedilecek.
İncelenecek filmler:
– Only Lovers Left Alive (Sadece Aşıklar Hayatta Kalır, 2013, yön. Jim Jarmusch)
– Tomboy (Erkek Fatma, 2011, yön. Céline Sciamma)
– En duva satt på en gren och funderade på tillvaron (İnsanları Seyreden Güvercin, 2014, yön. Roy Andersson)
2. Hafta: Sinemada Akımlar ve Sosyal Psikolojiyle Etkileşimleri
Sinema tarihinde akımların nasıl ortaya çıktığına dair konuşulacak. Filmlerin temalarının, ortaya çıktıkları coğrafyanın ve dönemlerin toplumla ilişkisi, sosyal biliş ve sosyal algıyla kurdukları ilişkiden söz edilecek. Şiirsel Gerçekçilik, Free Cinema ve Kitchen Sink Realism üzerine konuşulacak.
İncelenecek filmler:
– Le Quai Des Brumes (Sisler Rıhtımı, 1938, yön. Marcel Carné)
– Saturday Night and Sunday Morning (Gece Olacak, 1960, yön. Karel Reisz)
– If…. (Eğer…., 1968, yön. Lindsay Anderson)
3. Hafta: Sinemada Türlerin Yeniden Ele Alınışı
Türlerin sinema tarihi içinde kendi konvansiyonlarını nasıl kırdıklarından bahsedilecek. Western, korku ve müzikal türleri incelenecek. Türlerin ortaya koydukları ikonografinin, imgelerinin ve kuralların nasıl yeniden ele alınabildiğine dair konuşulacak. Bunun izleyici algısıyla ilişkisi üzerine tartışılacak.
İncelenecek filmler:
– The Power of the Dog (2021, yön. Jane Campion)
– Get Out (Kapan, 2017, yön. Jordan Peele)
– Moulin Rouge! (Kırmızı Değirmen, 2001, yön. Baz Luhrmann)
4. Hafta: Türkiye Sinemasında Karakter Yapısı, Benlik ve Aidiyet Algısı
Türkiye sinemasında 80’ler, 90’lar, 2000’ler ve 2010’lara dair çizilen karakter yapılarından ve bu dönemlerin hikâyelerinin nasıl biçimlendiğinden bahsedilecek. Benlikten, sosyal algıdan ve tutumlardan bahsedilecek. Bu kavramların sosyal hayata etkisinden, dönemle kurduğu ilişkiden ve sinemadaki yansımalarından söz edilecek.
İncelenecek filmler:
– Teyzem (1986, yön. Halit Refiğ)
– Bulutları Beklerken (2003, dir. Yeşim Ustaoğlu)
– Zerre (2012, yön. Erdem Tepegöz)
Not: Katılımcıların her hafta incelenecek filmleri atölye gününden önce izlemesi tavsiye edilir ancak zorunlu değildir.