Açıklama
Sinema tarihi ve sinema dilini oluşturan ögeler, seyircilerin filmleri yorumlamaları için önemli bir yol haritasıdır. Seyircinin filmlerin dünyasıyla kurduğu ilişki, kahramanın yolculuğu, görsel dünya, yaratılan anlam, yönetmenin bakış açısı ve yaratmak istediği algı, sinemayı seyirci olarak nasıl ele almamız gerektiğine dair bizlere ipucu verir. Tüm bunlardan yola çıkarak bu dört haftalık programda sinema diline, algıya ve sinemada yaratım süreçlerine dair konuşup, film okumaları yapacağız.
1. Hafta: 6 Ocak Çarşamba, 20.00-22.00
Sinema tarihinde dünden bugüne sinema dilinin nasıl oluştuğu incelenecek. Sinema dilinin temel ögelerinden bahsedilecek. Bu dilin perdede yarattığı anlam üzerine konuşulup, seyircilerin algılarının sinematik evrende nasıl biçimlendiği tartışılacak.
İncelenecek filmler:
– All About Eve (1950, yön. Joseph L. Mankiewicz)
– Cléo de 5 à 7 (1962, yön. Agnès Varda)
– Ida (2013, yön. Paweł Pawlikowski)
2. Hafta: 13 Ocak Çarşamba, 20.00-22.00
Sinemada karakter yaratım sürecine ve kahramanın yolculuğuna dair konuşulacak. Karakterlerin film evrenindeki konumlarından, seyirciyle kurdukları ilişkiden bahsedilerek benlik algısı incelenecek. Film dünyasının benlikle ilişkisinden hareketle karakter ve mekân üzerine tartışılacak. Sinemada mekân kullanımın etkilerinden bahsedilecek.
İncelenecek filmler:
– Frances Ha (2012, yön. Noah Baumbach)
– Lady Bird (2017, yön. Greta Gerwig)
– Pain and Glory (2019, yön. Pedro Almodóvar)
– Phoenix (2014, yön. Christian Petzold)
3. Hafta: 20 Ocak Çarşamba, 20.00-22.00
Sinemada kurgu ve kurgunun ögeleri üzerine konuşulacak. Kurgunun sinema dilini nasıl biçimlendirdiğinden bahsedilecek. Sinemanın gerçek ve kurmaca ayrımında nasıl bir yol izlediğinden, gerçeklik ve kurmaca algısının film dünyasında nasıl oluştuğundan bahsedilecek.
İncelenecek filmler:
– Aaahh Belinda (1986, yön. Atıf Yılmaz)
– Gölge Oyunu (1992, yön. Yavuz Turgul)
– The Hours (2002, yön. Stephen Daldry)
4. Hafta: 27 Ocak Çarşamba, 20.00-22.00
Sanatta yaratım süreçlerinin nasıl işlediğine odaklanılacak. Yönetmenlerin, senaristlerin film dünyasını oluştururken kat ettikleri aşamaların, psikolojide kendini gerçekleştirme sürecinin ve tüm bu yolculuğun sinema dünyasına etkisinden bahsedilecek. Sinemanın diğer disiplinlerle kurduğu ilişki üzerine tartışılacak.
İncelenecek filmler:
– Sylvia (2003, yön. Christine Jeffs)
– Pina (2011, yön. Wim Wenders)
– All That Jazz (1979, yön. Bob Fosse)
– Varda by Agnès (2019, yön. Agnès Varda, Didier Rouget)
Not: Katılımcıların her hafta incelenecek filmleri atölye gününden önce izlemesi tavsiye edilir ancak zorunlu değildir.