R Programlama ve Temel İstatistik Uygulamaları Sertifika Programı

4.750,00

8 Ocak-13 Şubat 2024, 19.30-22.30
12 Oturum | 36 Saat | Uygulamalı

R; istatistiksel programlama, veri bilimi, veri okuryazarlığı, veri analizi, büyük veri, makine öğrenmesi gibi alanlarda kullanılan popüler ve önemli araçtır. Üretimhane ve Kadir Has Üniversitesi iş birliği ile düzenlenen R Programlama ve Temel İstatistik Uygulamaları Sertifika Programı ile katılımcıların akademide ve iş hayatında R’ı etkili bir şekilde kullanabilmeleri, istatistiksel analiz ve temel istatistik uygulamalarında pratik edinebilmeleri amaçlanmıştır.

R Programlama ve Temel İstatistik Uygulamaları Sertifika Programı, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstatistik Bölümü Başkan Yardımcısı Uygulamalı İstatistik Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Damla İlter Fakhouri’nin eğitmenliğinde, 8 Ocak-13 Şubat tarihleri arasında, Pazartesi ve Salı günleri, 19.30-22.30 saatlerinde Zoom üzerinden online olarak gerçekleşecektir.

Açıklama

Üretimhane ve Kadir Has Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Akademisi iş birliğiyle düzenlenen R Programlama ve Temel İstatistik Uygulamaları Sertifika Programı’nda veri analizi için verinin düzenlenmesi, işlenmesi ve görselleştirilmesi üzerinde tüm detaylarıyla birlikte durulması hedeflenmektedir. R programının kendi temel kodlarının yanı sıra içerisinde çalışmaya hazır bekleyen kütüphanelerinin de kullanımı ile veri manipülasyonu detayları ele alınacak; temel istatistiksel kodlar, algoritmaların tasarımı ve görselleştirilmesi konuları aktarılacaktır.

36 saat süren eğitim programına katılarak R programlama dilini fonksiyon yazabilecek derecede kullanabilme, temel istatistik analizleri uygulayabilme, veri temizleme, düzenleme, görselleştirme ve raporlama yapabilme becerilerini kazanabileceksiniz.

Eğitim Takvimi

8 Ocak 2024 Pazartesi, 19.30-22.30
9 Ocak 2024 Salı, 19.30-22.30
15 Ocak 2024 Pazartesi, 19.30-22.30
16 Ocak 2024 Salı, 19.30-22.30
22 Ocak 2024 Pazartesi, 19.30-22.30
23 Ocak 2024 Salı, 19.30-22.30
29 Ocak 2024 Pazartesi, 19.30-22.30
30 Ocak 2024 Salı, 19.30-22.30
5 Şubat 2024 Pazartesi, 19.30-22.30
6 Şubat 2024 Salı, 19.30-22.30
12 Şubat 2024 Pazartesi, 19.30-22.30
13 Şubat 2024 Salı, 19.30-22.30

Eğitim Konuları

– R Programlama Diline Giriş
– R ve R Studio Kurulumu, Tanıtımı
– Değişkenler: Sınıflama, Sıralı, Sürekli, Tarih, Doğru-Yanlış
– Veri Yapıları: Vektörler, Matrisler
– Veri Yapıları: Faktörler, Diziler
– Veri Yapıları: Listeler, Veri Çerçeveleri
– Koşul İfadeleri, Döngüler, Kontrol Komutları
– Fonksiyon Yazma
– Veri Aktarımı, Veri İşlemleri
– Veri Ön İşleme, Tanımlayıcı İstatistikler
– Hipotez Tesleri, Doğrusal Regresyon
– Veri Görselleştirme ve Grafikler
– Veri Manipülasyonu
– Markdown, Dashboard, Shiny Tanıtımı

Kazanımlar

R Programlama ve Temel İstatistik Uygulamaları Sertifika Programı’nı tamamlayan katılımcılar;

– R Studio arayüzünü etkili bir şekilde kullanabilmeyi,
– R ile veri analizi, düzenlemesi, işlemesi ve görselleştirmesini,
– Farklı yazılım ve yapılardan R’a veri aktarabilmeyi, veri ön işlemeyi R’da gerçekleştirebilmeyi,
– R programlama dilinde fonksiyon yazabilmeyi,
– R programlama dilinde temel istatistik analizleri gerçekleştirebilmeyi,
– R programlama dili ile raporlama yapabilmeyi öğrenebileceklerdir.

Kimler Katılabilir?

Bu eğitim programına lisans, yüksek lisans, doktora öğrencileri, akademisyenler ve araştırmalarında R / RStudio kullanan çeşitli sektörlerden çalışanlar katılabilirler.

Materyaller

Eğitimde Zoom kaydı alınır ve video kayıtları katılımcılarla eğitimin bitiminden 30 gün sonrasına kadar izleyebilecekleri şekilde paylaşılır. Böylece öğrenilen konuları tekrar etme ve kaçırılan dersleri takip etme imkânı sağlanır.

Katılımcılarla eğitim süresince öğrenme sürecini desteklemek adına veri dosyaları, dokümanlar, sunumlar, makaleler ve görseller de ayrıca paylaşılacaktır.

Sertifika

R Programlama ve Temel İstatistik Uygulamaları Sertifika Programı’nı başarıyla tamamlayan katılımcılara, Kadir Has Üniversitesi tarafından e-Devlet üzerinden sorgulanabilen YÖK onaylı sertifika verilir. Sertifika için eğitime en az %75 oranında (12 oturumun en az 9’una) canlı katılım sağlama şartı vardır.

Gereksinimler

Eğitime katılmak isteyen katılımcıların temel istatistik bilgisine ve R / RStudio destekleyici bir bilgisayara sahip olmaları beklenmektedir. Lütfen kayıt olmadan önce belirtilen sistem gereksinimlerini ve kurulum ile ilgili notları inceleyiniz.

Sistem Gereksinimleri

Programın sistem gereksinimlerini karşılayıp karşılamadığınızı bu sayfadan kontrol edebilirsiniz.

Tavsiye edilen: Windows 10 64-bit Pro, Enterprise veya Education, 4 GB RAM, sabit sürücüde minimum 10 GB boş alan.

Kurulum

R’ı bu sayfadaki linkteki adımları takip ederek indirebilir ve bilgisayarınıza kurabilirsiniz.

Kurulumu gerçekleştiremeyen ve kurulum ile ilgili sorusu olan katılımcılarımıza yönelik eğitimin ilk oturumunda bilgi verilecektir.

eğitmen

 

Damla İlter Fakhouri
Akademisyen / MSGSÜ

 

Dr. Öğr. Üyesi Damla İlter Fakhouri, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Fen Edebiyat Fakültesi İstatistik Bölümü Uygulamalı İstatistik Anabilim Dalı’nda 2013 yılından beri görev yapmaktadır. Lisans ve yüksek lisans eğitimini Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İstatistik Bölümü’nde tamamlamıştır. 2018-2019 yılları arasında Connecticut Üniversitesi, İstatistik Bölümü TÜBİTAK Yurtdışı Doktora İçi Araştırma Desteği ile Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan İlter Fakhouri, döndükten sonra doktora tez çalışmalarını tamamlayarak MSGSÜ İstatistik Bölümü’nde doktorasını tamamlamıştır.

İlgi alanları arasında veri analizinde zaman serisi, risk analizi uygulamaları, yapay zeka optimizasyon algoritmaları, makine öğrenmesi ve yapay sinir ağları bulunmaktadır. Üniversitelerin çeşitli bölümlerinde verdiği lisans ve lisansüstü dersler arasında Makine Öğrenmesi, Varyans Analizi, Bayesci İstatistik, Risk Analizi, Matematiksel Veri Analizi, Parametrik Olmayan Yöntemler, Zaman Serisi Uygulamaları ve Sosyal Bilimlerde İstatistik yer almaktadır. 2021 yılından itibaren MSGSÜ Fen Edebiyat Fakültesi İstatistik Bölümü’nde Bölüm Başkan Yardımcısı olarak görev yapan İlter Fakhouri’nin ulusal ve uluslararası dergilerde makaleler, projeler, konferanslarda davetli konuşmalar ve sunumlar, kitap bölümleri, seminerler olmak üzere literatüre bilimsel katkıları bulunmaktadır. Ulusal ve uluslararası dergide hakemlik yapan İlter Fakhouri, aynı zamanda Türk İstatistik Derneği ve International Statistical Institute (ISI/ISBIS/y-BIS) üyesidir.

kayıt ve ödeme

• Eğitimin kayıt ücreti 4.750 TL’dir.
• Kaydınızın gerçekleşmesi için “kayıt ol” butonuyla açılan formu eksiksiz doldurmanız gereklidir.
• Ödemeler banka kartı ve kredi kartı ile yapılabilir.
• Kredi kartıyla yapılan ödemelerde 3, 6 ve 9 taksit imkânı vardır.
• Eğitime katılım kontenjanla sınırlıdır.