Queer Teori ve Sinema

Ücretsiz Etkinlik

29 Mart 2022, 19.30-21.30

LGBTİ+ filmler ne demek? Sinema endüstrisinin tanımladığı gibi içinde LGBTİ+ karakterler olan filmler mi demek? Peki queer teori hangi noktada devreye giriyor ve nasıl bir etki yaratıyor? Queer filmler birbirine benzeyen LGBTİ+ karakterleri merkezine alan hikayelere alternatif yaratabilir mi?

Lara Özlen, Queer Teori ve Sinema başlıklı konuşmasıyla Üretimhane’ye davet edildi. 29 Mart Salı akşamı, 19.30-21.30 saatleri arasında Zoom üzerinden gerçekleşecek seminerde seçilen filmler üzerinden toplumsal cinsiyet ve sinema ilişkisi, LGBTİ+ temalı ve queer filmler, LGBTİ+’ların sinema tarihindeki temsilleri ele alınacak.

Açıklama

Queer Teori ve Sinema başlıklı bu seminerde toplumsal cinsiyet meselesinin film evreninde yarattığı etkiden, kronolojik bir çizgide LGBTİ+ temalı filmlerden queer filmlere geçişten bahsedilecek. Bu kavramlardan yola çıkılarak LGBTİ+’ların sinema tarihindeki temsillerine, bunların ana akım diğer temsillerden farkına, queer karakterlere ve queer film yapımı tekniklerinin (mizansen, kurgu, oyuncu seçimi gibi) hikaye anlatımında yarattığı etkiye daha yakından bakılacak ve seçilen filmler üzerine konuşulacak.

İncelenecek filmler:
– The Skin I Live In (Pedro Almodovar, 2011)
– Hedwing and The Angry Inch (James Cameron Mitchell, 2001)
– Meshes of the Afternoon (Maya Deren, 1943)
– Tomboy (Celine Sciamma, 2011)

Not: Katılımcıların üzerine konuşulacak filmleri seminer gününden önce izlemesi soru-cevap kısmına katılım açısından teşvik eder ancak zorunlu değildir.

konuşmacı

Lara Özlen, 2013’te Bilgi Üniversitesi’nde Sinema-TV bölümünü bitirdi. Kısa süre setlerde çalıştıktan sonra jübilesini yaparak Sabancı Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisans yaptı. Lezbiyen-biseksüel barlar ve randevu uygulamalarında sosyalleşme hallerinin dayanışma pratikleriyle ilişkilerine odaklanan tezini 2017’de bitirdi. 2018’den beri 5 Harfliler’de toplumsal cinsiyet ve kuir teori ekseninde kültür sanat yazıları yayınlamaya devam ediyor. 2020’de Türkiye’de TERF’ler ve queer aktivistler arasında sosyal medya tartışmaları üzerine odaklanan bir makale yayınladı. Araştırma ilgi alanları arasında kuir teori, toplumsal cinsiyet, hafıza ve film çalışmaları yer alıyor. Şu sıralar farklı sivil toplum kuruluşlarında gönüllü ve yarı zamanlı olarak çalışmaya devam ediyor.

kayıt

Etkinliğe katılım ücretsizdir ve kontenjan sınırlıdır. Kayıt için Zoom Kayıt Formu’nu doldurmanız gerekmektedir. Kayıt formunu doldurduktan sonra e-posta adresinize otomatik olarak Zoom katılım bağlantısı gönderilecek. Etkinliğe bu bağlantı üzerinden bağlanabileceksiniz.