Açıklama
Birinci Kısım – Tanışma ve Metodun Açıklanması
Atölye katılımcıları kısaca kendilerini tanıtır ve yazma, tiyatro ve performans ile ilişkilerinden bahsederler. Atölye yürütücüleri kendilerini tanıtır. Nadir Sönmez, atölyenin ressam ve heykeltıraşların canlı model ile çalışma prensibinden ilham alan çalışma metodunu anlatır.
İkinci Kısım – Seyiri Yazıya Dökme
Çisil Oğuz her katılımcının onu görebileceği bir yerde, bir sandalye üzerinde konuşmadan oturur ve sadece yaşar. Katılımcılardan Çisil Oğuz’u bir müzede karşılaştıkları ve ne yaptığını bilmedikleri bir çağdaş performans sanatçısı gibi görmeleri istenir. Katılımcılar bu süre boyunca, Çisil Oğuz’un resmini yapar gibi yazı yazarlar. Onun varlığında ve bedeninde gördüklerinden yola çıkarak, zihinlerine hücum eden tüm düşünceleri, düzgün cümleler kurma kaygısı gütmeden, defterlerine ya da bilgisayarlarına aktarırlar. Gördükleri karşısında zihinlerinde canlanan çağrışımların peşinden gitmeleri desteklenir; kendilerini bütünlük ya da tutarlılık gibi kriterler gözetmeden ifade etmeleri istenir. Bu süreç sessizlik içinde gerçekleşir.
Üçüncü Kısım – Editleme
Bu sürede katılımcılardan yazdıkları arasından, diğerleriyle paylaşmayı kabul ettikleri bir bölümü seçmeleri istenir. Katılımcılar verilen süre içinde, seçtikleri bölümü editlerler.
[Mola – 15 Dakika]
Dördüncü Kısım – Metinlerin Okunması
Her katılımcı editlediği kısa metnini Çisil Oğuz’a teslim eder. Çisil Oğuz kendisine verilen metinleri yüksek sesle okur. Çisil Oğuz kendisinin dış dünya tarafından nasıl görüldüğünü katılımcıların gözü önünde öğrenir, katılımcılar da kendi perspektifleri arasındaki farkı keşfederler.
Beşinci Kısım – Paylaşım
Nadir Sönmez ve Çisil Oğuz, atölye sürecini ve metinleri katılımcılarla birlikte yorumlar ve değerlendirir. Seyretme eylemini yazıya tercüme etme sürecinde yaşanan deneyimler paylaşılır.
Atölyenin Amaçları
• Yazmak için gerekli olan hayal gücünü besleyecek koşullar yaratmak: Seyreden-seyredilen ilişkisi, başkalarıyla eş zamanlı yazmak, kısıtlama ve özgürlük alanları kurgulamak…
• İnsan bedenini performatif bir perspektiften ele almak: Canlı modelin yaşantısını minimal bir koreografi gibi gözlemleyip anatomik ve psikolojik açıdan değerlendirmek.
• Kısıtlanmış zaman dilimlerinde çalışmanın üretime etkisini araştırmak: Çalışma halinin ne kadar süreceğini belirleyerek zihnin odaklanmasını ve aktive olmasını sağlamak.
• Aynı insan ve durum ile ilgili yazılmış metinlerde ortaya çıkan farklılıkları sebepleriyle konuşmak: Kişilerin canlı modeli anlatırken kendilerini nasıl yansıttıklarını gözlemlemek, yazmanın mahremiyetini ele almak.
• Bireylerin kendi yazma pratikleri için kolektif deneyimden ilham almalarını sağlamak: Katılımcılara kendi uğraşlarıyla ilgilenen insanlarla tanışma ortamı sunmak ve atölye sonrasında kendi istekleriyle derinleşebilecekleri konu başlıkları açmak.