Parametrik Tasarıma Giriş

30 Kasım 2019, 10.00-18.00

Yüksek Mimar Begüm Aydınoğlu, Rhinoceros-Grasshopper programı üzerinden parametrik ve algoritmik modelleme yapmanın yollarını öğretecek.

Tasarımın farklı alanlarından profesyonellere ve öğrencilere açık olan atölyede; Grasshopper programının arayüzünün anlatımından, fiziksel kuvvetlerden yola çıkarak tasarım yapma yöntemlerine kadar pek çok konu uygulamalı olarak işlenecek. Atölye sonunda katılım belgesi de verilecek.

Açıklama

Parametrik Tasarıma Giriş, parametrik ve algoritmik modelleme dünyasına giriş yapmak ve projeler üretmek isteyen, tasarımın birçok farklı alanından profesyonellere ve öğrencilere açıktır. Rhinoceros-Grasshopper programı üzerinden ilerleyecek olan atölye, her seviyeden katılımcıya açık olup ağırlıklı olarak başlangıç düzeyine göre kurgulanmıştır. Bir tam gün-iki oturum şeklinde düzenlenen atölye; ilk oturumunda parametrik ve algoritmik modellemenin tasarım sektöründeki yeri ile uygulamalı olarak başlayıp, Grasshopper arayüzünün anlatımı ve temel çalışma prensipleri ile devam edecek. İkinci oturumda ise, doğada var olan fiziksel kuvvetlerden yola çıkarak tasarım yapma yöntemleri ile çalışmalar geliştirilecek. Manyetik alanlar ile eğrisel yüzeyler oluşturma, itme-çekme kuvvetleri ile tanımlı biçim değiştirme, çekim noktası etrafında kurallı büyüme/küçülme gibi alt başlıklarda ilerleyen çalışmaların, gün sonunda her katılımcının kararına göre bir posterden bina cephesine, mobilyadan duvar paneline kadar çeşitli ölçeklerde projelere evrilmesi bekleniyor.

Önemli Not: Atölye günü yanınızda Rhinoceros-Grasshopper programı yüklü bir dizüstü bilgisayarınızı (tercihen tamamen şarj edilmiş) getirmelisiniz. Süresi dolmadığı müddetçe, programın 90 günlük deneme sürümü yeterli olacaktır. Programı yükleme aşamasında sorun yaşayan katılımcıların atölye başlangıcından 30 dakika öncesinde mekanda bulunması gerekmektedir.

Program Bilgisi: Atölye, İngilizce dilinde kurulmuş Rhinoceros 6.0 üzerinden ilerleyecek. Grasshpoper, Rhinoceros 6.0’ın kendi içinde mevcut. Eğer Rhinoceros’un daha önceki sürümleri mevcut ise (5.0 veya 4.0) https://www.grasshopper3d.com/page/download-1 adresinden plug-in olarak indirilmesi gerekir.

yürütücü

 

Begüm Aydınoğlu
Yüksek Mimar & Sanatçı

 

Londra’da Architectural Association Design Research Laboratory’de (AA DRL 2017) Mimarlık ve Kentsel Tasarım üzerine yüksek lisans eğitimi almıştır. Zaha Hadid Mimarlık Hesaplamalı Tasarım bölümünün (ZHCODE) global yürütücüsü olan Shajay Bhooshan Studio kapsamında, algoritmik tasarım yöntemlerinin ve robotların günümüzde mimari üretimde kullanımı alanında yoğunlaşmıştır.

Aydınoğlu, 2018 yılında kurduğu Pada (Platform of Advanced Digital Architecture) bünyesinde global etkinlikler, atölyeler, seminerler düzenliyor. Yine aynı yıl, deneysel mimarlık araştırmaları yaptığı mimarlık stüdyosu Pada Labs’i kurdu. Pada Labs, mimarlık, mobilya tasarımı, ürün tasarımı, grafik tasarım gibi birçok ölçekte projeler geliştirirken, robotik teknolojiler ve 3D printing alanında araştırmalara ve çalışmalara devam ediyor.

Yer aldığı bazı sergiler: Beijing Design Week, (Beijing, 2017, DNA/AADRL), In-Motion-Ventura Lamrate-Milano Tasarım Haftası (Milano, 2017, St/Sp), Metautopia-Zaha Hadid Gallery (London, 2017, DNA/AADRL), Chinese University of Hong Kong, Smartgeometry, (Hong Kong, 2014, Deep Space)

kayıt ve ödeme

Kaydınızın gerçekleşmesi için “kayıt ol” butonuyla açılan sayfa üzerinden kredi kartıyla veya banka havalesi/EFT (%5 indirim) ile ödeme yapabilirsiniz.

Katılımcı sayısı 12 kişiyle sınırlıdır.