Açıklama
Çağlar boyunca insanların kullanmış olduğu araçlar gelişerek değişmiş ve buna bağlı olarak teknoloji ve dönüşümde sağlanan ilerleme, insanların giderek daha fazla bilgiyi işleyebilmesine olanak tanımıştır. Kullanmış olduğumuz araçların gelişmesi, bütün disiplinleri etkilediği gibi mimarlığın da bir değişim ve dönüşüm içerisinde olmasına sebep olmaktadır. “Mimarlıkta Yapay Zeka” sunumu kapsamında bu değişim, konvansiyonel araçlardan bilişimsel araçlara geçiş olarak tanımlanmış olup, 1960’lı yıllarda kullandığımız araçların bugünlerde kullandığımız tasarım araçlarıyla kıyaslanarak, mimarlığın nereye doğru gittiği tartışmaya açılacaktır. Mimarlıkta yapay zeka, farklı zamanlara ait tasarım araçlarının bilgiyi işleme ve üretme konusu irdelenerek, farklı uygulama alanları özelinde incelenecektir.
Eğitim Konuları
– Yapay zeka ve mimarlıkta yapay zeka için kullanılan muhtemel anahtar kelimeler,
– Midjourney’in mimari proje sunumları üzerindeki etkileri,
– Finch ile kat planı üretimi ve performans değerlendirmesi,
– Sezgisel optimizasyon algoritmalarının tasarım problemlerindeki katkıları,
– Makine öğrenimi ile bir tasarım problemindeki performans tahmin süreçlerinin incelenmesi.
Eğitimde BIM (Building Information Model) – BAM (Building Assembly Model) – BOOM (Building Operation Optimization Model) şeması, performatif hesaplamalı mimari, bilişimin tasarım sürecinde kullanımı, sürdürülebilirliğin bina tasarımındaki önemi, kompleks bina tasarım problemlerinde yapay zeka uygulamaları gibi farklı konular ele alınacaktır. Son olarak dijital çağın gerekliliklerine, mimarlık eğitimi ve araştırmalarında önemli olabilecek konu başlıklarına değinilecek ve tartışılacaktır.
Kazanımlar
– Yapay zekanın mimarlık disiplininde nasıl kullanıldığına ve gelecekte bu alanda ne gibi dönüşümler olabileceğine dair anlayış geliştirirsiniz.
– Yapay zekanın mimarideki uygulamaları, anahtar kelime/kavramlar ve ilgili terminoloji hakkında bilgi sahibi olursunuz.
– Midjourney ve Finch araçları ile mimari projeler oluşturma yöntemleri üzerine bilgi edinirsiniz.
– Tasarım problemlerinde sezgisel optimizasyon algoritmaları ve makine öğrenimi kullanımı üzerine fikir edinirsiniz.
– Performatif hesaplamalı mimari uygulamaları ve bilişimin tasarım sürecinde nasıl kullanıldığını kavrarsınız.
– Sürdürülebilirliğin bina tasarımındaki rolüne ve önemine dair içgörü kazanırsınız.
– Kompleks bina tasarım problemlerinde yapay zeka uygulamaları üzerine fikir edinirsiniz.
Kimler Katılabilir?
Mimarlar ve ilişkili meslekteki kişilerin (şehir plancıları, peyzaj mimarları ve iç mimarlar), mimari projelerde görev alan mühendislerin, üniversitelerin ilgili bölümlerinde okuyan öğrenciler ve yeni mezunların katılımına açıktır.
Katılım için herhangi bir ön bilgi gerekli değildir.
Sertifika
Eğitim programının sonunda katılımcılara Üretimhane’nin çatı kuruluşu olan Academy of Arts and Design London tarafından İngilizce dilinde katılım sertifikası düzenlenir. Sertifikalar LinkedIn uyumludur; dijitalde görüntülenip paylaşılabilir ve üzerindeki QR kod ile doğrulanabilir.