Konuşma: Performatif Çizim

Ücretsiz Etkinlik

1 Ekim 2019, 19.30-21.00

Geçtiğimiz aylarda İsveç İstanbul Başkonsolosluğu’nda gerçekleştirdikleri 72 saat aralıksız süren bir çizim performansı ile çağdaş freskler üreterek, küçük bir kilisenin iç mekanını dönüştüren Piknik Works kurucuları Atıl Aggündüz ve Oğul Öztunç, bu kapsamda sürmekte olan ‘Performatif Çizim’ projeleri hakkında konuşmak için Üretimhane’ye davet edildi.

Piknik Works’un gerçekleştirmiş olduğu projeler üzerinden yeni çizim ve üretim pratiklerinin, beden ve mekan ilişkisinin, fiziksel-zihinsel performans arasındaki bağlantıların ele alınacağı bu konuşmaya herkesi bekliyoruz.

 

Açıklama

Ürettiği işlerde mekan ve çizim pratiklerine dair deneyler yapmayı hedefleyen Piknik Works, 2017’de Atıl Aggündüz ve Oğul Öztunç tarafından kuruldu. Bu zamana kadar da birçok tasarım, sanat, araştırma projeleri ve üretimleriyle ulusal/uluslararası yarışmalarda çeşitli ödüllere layık görüldü. Tam 72 saat aralıksız bir performans ile çizimin, bedenin ve mekanın sınırları ile oynamayı hedefleyen ‘Performative Drawing’ işi geçtiğimiz aylarda İsveç İstanbul Başkonsolosluğu’nda gerçekleşti. İstiklal Caddesi’nin kalabalık kentsel akışı üzerinde, İsveç İstanbul Başkonsolosluğu’nun bahçesinde saklanan ve çok az kişinin varlığından haberdar olduğu bir şapel, performansa ev sahipliği yaptı. Piknik, üç gün boyunca bu küçük yapının içinde yaşadı ve tüm iç mekan yüzeylerini çizerek mekanı dönüştürdü.

Çizimi performatif ve aktive edici bir eylem olarak gören bu serüvenin amacı, yaratıcı süreci yoğunlaştırmak ve onu sınırların uç noktalarına götürmek, fiziksel-zihinsel performans arasındaki gizli bağlantıları keşfetmekti. Bu üretimi bir performans olarak tanımlamayı tercih eden Piknik, mekandaki tüm çizimleri herhangi bir ön hazırlık olmadan; şapelde yaşadığı sürede tartıştığı, okuduğu, takip ettiği konuların yansımalarından ilham alarak üretti. Bu performans üzerinden yola çıkarak Türkiye’de neredeyse hiç örneği olmayan performatif çizim kavramını Üretimhane’de tartışmaya açıyoruz.

konuşmacılar

Atıl Aggündüz, Nisan 2012’de Whatabout adlı kolektif öğrenci çalışma ekibini kurdu ve Türkiye çapında birçok serbest atölye çalışması düzenledi. 2012’den bu yana birçok mimarlık ve tasarım yarışmasına katıldı ve ulusal/uluslararası toplam 16 ödül aldı. 2013 yılının başında SO? Mimarlık ve Fikriyat ile çalışmaya başladı. 2015 Güz döneminde MEF Üniversitesi’nde bir araştırma stüdyosu yürüttü. 2016’da İTÜ Mimarlık Fakültesi’nden mezun oldu ve SO? Mimarlık ve Fikriyat’ta çalışmaya başladı. Mezuniyet sonrası Uzakdoğu’ya bir araştırma seyahatine çıktı. 2016’da Arkitera Mimarlık Merkezi’nin açtığı Seyahat Bursu yarışmasını kazandı ve Brezilya seyahatine çıktı, olimpiyatlar ve şehre yaptığı tahribat ile ilgili araştırmalar yaptı. Öğrenciliğinden bu yana yarışma pratiği, eskiz defterleri, çizimin bir hayal kurma aracı olarak kullanılması ve yeni tasarım/temsil teknikleri üzerine yoğunlaşan Atıl Aggündüz, Kadir Has Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde proje stüdyosu ve mimari görselleştirme derslerinde yürütücülük yapmaktadır.

atilaggunduz.tumblr.com

Oğul Öztunç, mimari çizim, temsil ve kentsel araştırmalar alanında çalışan bir serbest araştırmacıdır. İTÜ Mimarlık Fakültesinden 2014 yılında fakülte en iyi bitirme projesi ödülüyle mezun olmuş olup, mezuniyet projesiyle Archiprix Türkiye 1.’lik ödülü ve Almanya’daki HPP Vakfı’nın verdiği seyahat ödülünü kazanmıştır. Piknik’in yanısıra, 2014 yılından bu yana İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde Araştırma Görevlisi pozisyonunda çalışmakta olup; proje stüdyosu, mimari çizim ve görselleştirme teknikleri, kentsel pratikler gibi derslerde görev almaktadır. Çalışmalarını Berlin Freie Universtat, UCL Bartlett gibi akademik ortamlarda sunma ve birçok yayında paylaşıma sokma fırsatı bulmuştur. Öğrenciliği ve profesyonel hayatı süresince birçok yarışmadan ödül almış olup, yaratıcı etkinliklerin sıkı bir takipçisi ve katılımcısı olmuş, ulusal ve uluslararası platformlarda çok sayıda atölye düzenlemiştir.

oguloztunc.tumblr.com

Piknik Hakkında:

Piknik, 2017 yılında Oğul Öztunç ve Atıl Aggündüz tarafından kurulmuş olup, kendini araştırma ve hayal gücüne yaslanan mekansal pratikler arasında bir yerde konumlandırır. Çizimi hayal etmek, anlamak ve tasarlamak için bir araç olarak kullanır. Ürettiği işlerle spesifik bir mekansallığın anlatısını oluşturmayı ve kuvvetli anları canlandırmayı amaçlar. Yirmibirinci yüzyıl şehrini gözlemler ve ondan öğrenir. Tam yerine oturan detaylara odaklanır. Mekanları canlandırır ve hikayelerini anlatır. Günlük yaşamın ilk bakışta görülmeyen mekanizmalarına obsesif bir tutku ile bakar. Birlikte keşfetmeyi ön planda tutan atölyeler düzenler.

kayıt

Etkinliğe katılım ücretsizdir ve herhangi bir ön koşul yoktur. Ancak kaydınızın gerçekleşmesi için bilgi@uretimhane.com.tr adresine ad-soyad bilgisi göndermeniz gerekmektedir.