Açıklama
Mimarlık sanata, mimarlar da sanatçılara yakın bir yerdeymiş ve hatta mimarlık sanat, mimar da sanatçıymış gibi anlatılır. Bu ne kadar doğru?
Her gün girip çıktığımız bir giriş holü, başkalarıyla görüştüğümüz toplantı odaları ya da lezzetli yemekler tattığımız lokantalar gibi mekânları cazip kılan, orada olmaktan memnun olmamızı sağlayan şeyler neler? Mimarlık ve sanat, insanları cezbetmek ya da ikna etmek zorunda mıdır? Mimarlar bir tür sanatçı mıdır?
Mimarlığın mutlaka bir işveren siparişiyle başlıyor olmasına karşılık sanatın genellikle siparişe aldırmadan, keyfiyetle başlıyor olması… Mimarlığın yasalar, yönetmelikler, teknoloji, program, zemin, topografya gibi girdilerle belirlenmesine karşılık sanatın sadece kullanılan malzemelerin keyfekeder nitelikleriyle ilgilenmesi… Mimarlık ve sanatın benzer yanlarının yanı sıra ayırıcı pek çok özelliği de var. Nevzat Sayın, “Gündelik Sanat” Olarak Mimarlık başlıklı konuşmasında bu ilişkiyi tartışmaya açacak.
konuşmacı
Nevzat Sayın, 1954 yılında Hatay’da doğdu. 1978 yılında Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Mimarlık Bölümü’nü bitirdi. 1980’e kadar sosyal konutlar üzerine bir yüksek lisans çalışması; 1984’e kadar usta-çırak yöntemiyle okul sonrası mimarlık eğitimi; 1986’ya kadar bilgi/görgü artırma gezileri ile ilgilendi. 1986’dan bu yana farklı büro yapılanmaları ile mimarlık çalışmalarını sürdürmektedir. Mimarlık kariyeri boyunca yurt içinde ve yurt dışında çeşitli sergilere katıldı ve ödüller aldı. 2004’te Düşler Düşünceler İşler, 2015’te Bir Yapı Kitabı, 2019’da son on beş senelik üretimini bir araya getirdiği Düşünceler İşler yayımlandı.
NSMH adı altında süren mimarlık çalışmalarının yanı sıra, Türkiye’nin farklı mimarlık okullarındaki eğitim çalışmalarının bir uzantısı olarak İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Yüksek Lisans Programı kurucu üyesidir. Mimarlık öğrencileri için yaz okulları, konferanslar, jüriler, atölye çalışmaları da mimarlık eğitimi ile ilişkisinin önemli parçaları olmaya devam etmektedir. Çalışmalarının bir bölümünü mimarlığa ve sanata dair yazılar, röportajlar, sergiler ve yayınlar oluşturmaktadır.
kayıt
Etkinliğe katılım ücretsizdir ve kontenjan sınırlıdır. Kayıt için Zoom Kayıt Formu’nu doldurmanız gerekmektedir. Kayıt formunu doldurduktan sonra e-posta adresinize otomatik olarak Zoom katılım bağlantısı gönderilecek. Etkinliğe bu bağlantı üzerinden bağlanabileceksiniz.