Görmeyi Öğrenmek: Görsel Kültür

25 Kasım-23 Aralık 2019, 19.30-21.30

Görmeyi Öğrenmek: Görsel Kültür semineri, sanat tarihinden, göstergebilime; sinemadan fotoğrafa ve çağdaş sanata, görsel kültürden görsel ideolojiye, imgelerin bizle ilişkisine odaklanıyor. 25 Kasım’da başlayıp 5 hafta boyunca her Pazartesi devam edecek olan seminer, görsel kültüre dair kapsamlı bir kavrayış sunmasının yanı sıra yazı ve proje üretmeye odaklı olacaktır.

Açıklama

Nasıl görmeyiz? Beyaz ve pürüzsüz olan iktidarı nasıl örgütler? İmgeler düşünür mü? Siyah-beyaz görme neyi anlatır? Yücenin estetiği nedir? Grotesk ve gotik bir mekanın ideolojik temsilleri, fotoğraf ve sinemadan günümüz likid (akışkan) imgelerine görselliğin sınıfsal bir tarihi yapılabilir mi? Plastik demokratik bir malzeme mi? Kitsch ve Camp estetiği nedir? İzlenimcilik, Dada ve Sürrealizmden günümüz kavramsal sanatına imgelerin sorunlu yapısı. Haiku ve minimalizmden cool fotoğraflara: Soğuk Görme. Postmodernizm değişecek mi? Ya da imgeler ve ironi…

1. Hafta: 25 Kasım – 19.30-21.30

İmge, Simge, Sembol, Gösterge Nedir?
Metonomi ve Metafor
Diyalektik İmge Nedir?
Görsellik ve İdeoloji
Görsel Konumlanma (Özne Pratikleri)
Görsel Düşünme Nedir?

2. Hafta: 2 Aralık – 19.30-21.30
Görseli Nasıl Okuruz?
Temel Biçimler: Klasik, Gotik, Barok ve Rokoko
Romantizm ve Enkaz İmgeleri
Güzel-Yüce Arasında Görsellik

3. Hafta: 9 Aralık – 19.30-21.30
Modernizm ve Kadrajın İcadı
Flu Görme ve Eriyen Kadraj
Fotografik İmge
Sinematografik İmge (Alan Derinliği, Dışavurumcu Görüntü)
Kolajın Fenomolojisi
Neden Siyah-Beyaz Görmeyiz?

4. Hafta: 16 Aralık – 19.30-21.30
İmgelerde Devrim
Sınıf ve İmgeler
Yoksullar Nasıl Görür? – Sefaletin Estetiği
Dada-Sürrealizm-Kübizm
Avangarde İmge Nedir?
Fotograf ve Modernizm
Zen, Haiku ve Fotograf: Sessizin Estetiği

5. Hafta: 23 Aralık – 19.30-21.30
Dışavurumculuk Sonrası: Pop İmge
İroni-Parodi-Pastiş
Postmodern İmge
Simülasyon ve Likid Görme
90 Sonrası Fotoğraf
Kavramsal Sanat Nedir?
Plastik Düşüncenin Sınırları

yürütücü

Ali Şimşek, 1970, Gaziantep doğumlu. Marmara Üniversitesi İdari Bilimler Fakültesi’nde ve İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde okudu. Çeşitli yayınevlerinde editörlük yaptı. Yazıları Pasaj, Evrensel Kültür, Yeni Sinema, Yeni Film, soL, Cumhuriyet, Varlık, Sanat Eylemi, Üç Nokta, Bağımsız’da yayınlandı. 2008-2012 yılları arasında BirGün gazetesinde kültür sanat editörlüğü yaptı ve yazılar yazdı. Yurt Gazetesi Kültür Ek yayın yönetmenliğinde bulundu. Orta sınıflar ve popüler kültürel stratejiler üzerine Boğaziçi, ODTÜ, Marmara, Bahçeşehir, İTÜ, Yıldız, Kültür ve Yeditepe Üniversiteleri’nde konferanslara katıldı. 2004-2012 yılları arasında Bilgi Üniversitesi Sosyoloji ve Kültürel Çalışmalar Yüksek Lisans programında ve İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde medya, küreselleşme, popüler kültür ve sinema üzerine dersler verdi.

kayıt ve ödeme

Kaydınızın gerçekleşmesi için “kayıt ol” butonuyla açılan sayfa üzerinden kredi kartıyla veya banka havalesi/EFT (%5 indirim) ile ödeme yapabilirsiniz.