Açıklama
Totaliter ve otoriter deneyimler, paylaşım savaşları ve Holokost, kapitalizmin ve emperyalizmin patolojileri ve global teknoloji ağının yıkıcı güçleri vb. — tüm bu yaşananlar yirminci yüzyılın ortalarından itibaren birçok düşünürü modern toplumun doğrularını, yanlışlarını ve vaatlerini yeniden düşünmeye ve sorgulamaya itmiştir. Kimileri Aydınlanma anlatılarının ve ilerlemeci ideolojinin daha fazla ikna edici olmadığını ileri sürerek modernitenin sonunu ilan etmiş, kimileri ise modernitenin henüz tamamlanmamış bir proje olduğunu iddia ederek Aydınlanma ideasını modern toplumun patolojilerinin eleştirisi eşliğinde yeniden inşa etmek gerektiğini belirtmiştir.
Program, modernitenin çok yönlü yapısının eleştirel-felsefi analizi çerçevesinde yürütülecek ve farklı tartışmalar ekseninde modernite sürecinin etik ve politik boyutları değerlendirilecektir.
1. Hafta: Modernite: Sınırlar, Olanaklar, Gerilimler
2. Hafta: Eleştirel Felsefe, Aydınlanma ve Hukuk
3. Hafta: Yabancılaşma, Kapitalizm ve Modernite
4. Hafta: Araçsal Akıl, İktidar ve Politika
yürütücü
Doç. Dr. Kurtul Gülenç, 1997 yılında girdiği Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü’ndeki lisans eğitimini tamamladıktan sonra, 2005 yılında yine aynı üniversiteden yüksek lisans, 2010 yılında da Hacettepe Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden doktora derecelerini aldı. Gülenç’in Marksizmde Ahlak Tartışmaları: Adalet, Özgürlük, Mutluluk (Tekin Yayınları, 2016), Frankfurt Okulu (Ayrıntı Yayınları, 2015) ve Önder Kulak ile birlikte kaleme aldığı Marx ve Sonrası (İthaki Yayınları, 2017) adlı telif kitaplarının yanı sıra Ahu Tunçel ile birlikte editörlüğünü yaptığı Siyaset Felsefesi Tarihi – Platon’dan Zizek’e (Doğu Batı Yayınları, 2013) ve Özlem Duva ile birlikte yayına hazırladığı Yargıya Felsefeyle Bakmak (YKY, 2016) adlı çalışmaları da bulunmaktadır. Çalışma ve ilgi alanları toplum ve politika felsefesi, sosyal bilimler felsefesi, Frankfurt Okulu ve Aydınlanma felsefesidir. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde görev yapmaktadır.
kayıt ve ödeme
Kaydınızın gerçekleşmesi için “kayıt ol” butonuyla açılan sayfa üzerinden kredi kartıyla veya banka havalesi/EFT (%5 indirim) ile ödeme yapabilirsiniz.