Açıklama
Sanayi devrimi sonrasında meydana gelen teknolojik gelişmeler ve ekonominin üretim endüstrisindeki hız ve üretim eğrisini zorlaması sonucu, tüketim ve üretim hızı arasındaki süre gün geçtikçe azalmakta. Petrol bazlı üretim malzemeleri bu arayı kapatma konusunda en düşük bütçeli, üretim ve kullanım arasındaki mesafeyi en aza indirgeyen malzeme gibi görülmektedir. Plastik kullanımı ya da atık yönetimi, gelişmekte olan ya da gelişmemiş birçok ülkedeki yanlış stratejiler yüzünden sera etkisi yaratmakta ve dünyadaki ekolojik dengeyi hızla değiştirmektedir. Petrol bazlı plastikler doğada asla kaybolmamakta; mikron seviyesine kadar küçülmekte ve su kaynaklarına karışıp ekosisteme geri dönülemeyecek derecede zarar vermektedir.
Doğada çürüme süresi yüksek malzemelerin sanayide kullanımına alternatif olacak biyo-polimer bazlı malzemeler iklim değişikliği nedeniyle yakın gelecekte yoğun taleple karşılaşacaktır. Biyo-malzeme avantajlı olduğu gibi son kullanıcıya ulaştırılması konusunda pek çok soruna sahiptir. Bu engellerin aşılması için tasarımcılara büyük bir pay düşmektedir.
Tasarımcı ve akademisyen Ayşe Esin Durmaz, “Biyolojik Malzeme Odaklı Tasarım” etkinliğinde katılımcılara biyo-malzemenin kullanım alanlarını ve plastikten ayrılan yönlerini aktaracaktır.