#Enikonu: Fotoğraftan Videoya, Dijitalleşmeden İnternete Belgeselin Değişen Halleri

Ücretsiz Etkinlik

21 Şubat 2020, 19.30-21.30

#Enikonu serisi kapsamında düzenlenen “Fotoğraftan Videoya, Dijitalleşmeden İnternete Belgeselin Değişen Halleri” başlıklı etkinlik, Fatih Pınar’ın fotoğrafla başlayıp sesli fotoröportaj, multimedya, videoröportaj ve belgesel sinemaya evrilen 20 yıllık serüveninin iki saatlik özeti olacak. Böylece analogtan dijitale, basılı yayından internete, videoaktivizmden sosyal medyaya değişen dönemleri örnekleriyle ve anekdotlarıyla hatırlayacağız.

Kategori: Etiket:

Açıklama

Pek çok kişi ülke gündemiyle ilgili önemli anlara Fatih Pınar’ın videoröportajları üzerinden tanıklık etti. Odağına insanların hikayelerini alan, yaşanan olayları anlamsal bir bağlama oturtan bu videolar çok sayıda insanın, mekanın, mücadelenin, acının imgelerini toplumsal hafızaya ekliyor. Fatih Pınar’ın “sermaye ve iktidara hizmet eden ana akım medyanın para, sansür ve baskıyla denetlenmesine karşılık, alternatif bir gazetecilik eylemi ve bunu internet üzerinden yaygınlaştırarak sosyal ve politik bir değişim yaratma hareketi” olarak tanımladığı videoröportaj, belgesel üretimi adına yeni olanaklar sağlıyor.

Fatih Pınar, “Fotoğraftan Videoya, Dijitalleşmeden İnternete Belgeselin Değişen Halleri” etkinliğinde yıllar içinde ürettiği işlerinden örnekler göstererek fotoğraftan belgesele uzanan hikayesini anlatacak. Analogtan dijitale, basılı yayından internete, videoaktivizmden sosyal medyaya değişen dönemler örnekleriyle ve anekdotlarıyla ele alınacak.

konuşmacı

Fatih Pınar, 1998-2004 yılları arasında Atlas Dergisi’nin fotoğrafçısı olarak çalışırken fotoröportaj yapmayı öğrendi. İnternetin yaygınlaşmasıyla birlikte 2004 yılında fotoğraflarla sesleri birleştirerek interaktif hikayeler anlatmaya ve haber siteleri için çalışmaya başladı. Fotoğraf makinesinin dijitale dönüşmesi ve video çekmeye başlamasıyla multimedya; videoaktivizm ve sosyal medyanın yükselmesiyle videoröportaj çalışmaları üretir oldu.

Ülkenin politik gündemi, çağına tanıklık etme/belgeleme zorunluluğunu kaçınılmaz kılınca uzun metraj sinema belgeselleri yapmak tarihsel misyonuna dönüştü. Halen de öyle yapıyor, bağımsız gazeteci ve videojournalist olarak politik ve sosyal gündemi takip ederek kısa ve uzun belgeseller hazırlıyor.

kayıt

Etkinliğe katılım ücretsizdir ve herhangi bir ön koşul yoktur. Ancak kaydınızın gerçekleşmesi için bilgi@uretimhane.com.tr adresine ad-soyad bilgisi göndermeniz gerekmektedir.