Atölye: Salon Mobilya Stereotiplerine Yaratıcı Uyarlama

26 Ekim 2019, 18.00-21.00

Çalışmalarında sosyo-kültürel etkilerin mobilya ve evcil alanda tezahürlerine odaklanan Dr. Esra Bici Nasır; iç mimarlık, mimarlık, endüstriyel tasarım gibi alanlarda okuyan ve çalışanlar için yaratıcılığı zorlayan bir atölye verecek.

Salon Mobilya Stereotiplerine Yaratıcı Uyarlama, mobilya endüstrisinin dayattığı salon mobilyalarının yaratıcı kullanım pratikleri üzerine kuramsal ve uygulamalı bir atölye. Bu atölye, size salon mobilyaları stereotipleri üzerinden normların dışında düşünmeyi ve tasarlamayı öğretecek. Atölye sonunda katılım belgesi de verilecek.

Açıklama

Güncel mobilya sitelerini ve teşhir standlarını incelediğimizde, salon mobilyalarının belli kurgu ve stereotiplerle sergilendiğini görürüz. Örneğin; koltukların, tekli, ikili, üçlü modüllerden oluşan bir ‘takım’ olarak satılması veya salon mobilyalarının tekrar eden bir örüntü halinde yemek alanı ve oturma alanını üretmesi, salonda geçen gündelik hayata dair geliştirilen indirgeme ve varsayımlara örnektir. Peki kullanıcılar için bu varsayımları kim yapar? Lefebvre; “Tasarımcı, mimar, üretici, pazarlamacı ve benzeri profesyoneller üretim ve tüketim ilişkilerinin zorunlu kıldığı düzene bağlı olarak gündelik hayata dair indirgenmiş modeller ve soyutlamalar tasarlarlar”* der. Lefebvre’in mekanın üretimi özelinde önerdiği, “soyutluk” kavramı ve üretim normları, salon mobilyaları için de geçerlidir aslında.

Mobilya endüstrisi, kitlelerin salon mobilyalarını, öyle veya böyle kullanmalarını empoze ederken, her bir kullanıcı edindikleri bu üniteleri nasıl kullanır? Ya siz nasıl kullanırsınız? Salon yaşantınızı, teşhir standında kurgulandığı gibi mi sürdürürsünüz? Ya da farklılıkları ve çelişkileri kucaklayan gündeliğin içinden öznel uyarlamalar yapar mısınız?

Uluslararası düzeyde, en iyi bilinen tasarım danışmanlığı firmalarından biri olan IDEO’nun üst düzey tasarım direktörü Jane Fulton Suri, kullanıcıların geliştirdiği kişisel uyarlamaları büyük bir tasarım potansiyeli olarak görür. Suri’ye göre, tasarımcıların niyetlerinin dışında geliştirilen kullanıcı yorumlamaları, insanların gerçek ihtiyaçları hakkında doneler içeren tasarım fırsatlarıdır.** Üretimhane’de gerçekleştireceğimiz bu atölyede, indirgenen normlar ve aslen gerçekleşen mobilya kullanım pratiklerine odaklanıp, katılımcıların yaratıcı uyarlamaları üzerine çalışacağız.

*Lefebvre, H. (1991). Production of Space. United States: Wiley-Blackwell.
**Suri, F. J. (2005). Thoughtless Acts? Observations on Intuitive Design. San Francisso: Chronicle Books.

yürütücü

Dr. Esra Bici Nasır, Lisans eğitimini ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümünde 2002’de tamamlamasının ardından beş yıl boyunca saraciye, promosyon, aksesuar, ayakkabı gibi sektörlerde endüstriyel tasarımcı olarak çalıştı. Yüksek lisans ve doktora çalışmalarını İTÜ’de tamamlayan Nasır, sosyo-kültürel etkilerin mobilya ve evcil alanda tezahürlerine odaklanıyor. Doktora sonrası İstanbul Medipol Üniversitesi’nde yardımcı doçent olarak görev yaptı, 2017’den beri İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak çalışmakta.

kayıt ve ödeme

Kaydınızın gerçekleşmesi için, kontenjan dolmadığı müddetçe 24 Ekim’e kadar “kayıt ol” butonuyla açılan sayfa üzerinden kredi kartıyla veya banka havalesi/EFT (%5 indirim) ile ödeme yapabilirsiniz.

Katılımcı sayısı 10 kişiyle sınırlıdır.